Identiteit en duurzaamheid van de plek
De voormalige Belle Vue Brouwerij wordt door de Brusselaars als een industriële site met een sterke identiteit beschouwd en staat in het collectieve geheugen gegrift als een uniform en ondoordringbaar geheel.
In 2009 koopt de Gemeente Molenbeek samen met 3 Brusselse investeerders dit stukje Brussels patrimonium van Inbev, met het idee om het in te schrijven in de wijkvernieuwing.
Het deel van de gemeente omvat de Mouterij en de Stallen en was het voorwerp van een wedstrijd die gewonnen werd door de vereniging l’Escaut-MSA-Grontmij. Als uitgangspunt van het project: een programmatorisch en stedenbouwkundig masterplan opgesteld door MSA met als doel de algemene context van de herbestemming van het complex in zijn geheel te schetsen en zo aanbevelingen te doen voor het behoud van de industriële identiteit van het geheel en verbeteringsmaatregelen voor sociale uitwisseling voor te stellen.
Dit project werd ondersteund door de Europese Unie, de Federale Overheid en het Brussels Gewest (wijkcontract Cinema Belle-Vue). Het verenigt stedelijke ontwikkeling, valorisering van het industrieel patrimonium, socio-professionele inschakeling en toerisme in Sint-Jans Molenbeek.
Verbinding en heropwaardering van een patrimonium
De sterke hedendaagse ingrepen rond de Mouterij maken een eerherstel van het patrimonium en zijn nieuwe bestemming mogelijk : een multifunctionele plek die zich wil profileren als een plek van uitwisseling, waar een lokaal en internationaal publiek gemengd wordt.
De behoefte aan overvloedige lichtinval wordt vertaald in 2 lichtschachten die het gebouw dwars doorkruisen van de voor tot de achtergevel. Doordat de schachten verspringen worden er aangename terrassen op de stad gecreëerd en wordt de logica van onpersoonlijke bureauruimtes vermeden.
Het doorboren van de muur en het behoud van de binnenstraatje als discrete link tussen het gemeentelijke en het private conglomeraat opent de site naar de stad en schrijft het project niet enkel in langs het ondoordringbare kanaal, maar ook in het hart van zijn wijk.
Om de hotelfunctie te onthalen werd er een nieuw gebouw geconstrueerd op de hoek van de site, daar waar zich vroeger de stallen bevonden. Hierdoor wordt de aanwezigheid van het project in zijn stedelijke omgeving geaccentueerd. Het wijzigt voornamelijk de positie van de site ten opzichte van de wijk. Daar waar de oorspronkelijke inplanting zich enkel richtte naar het kanaal en het centrum van Brussel, opent deze zich nu ook naar Molenbeek, de kleine Zenne en de Brunfaut Pierronwijk. De inplanting van dit nieuwe volume is als een boeg en versterkt het karakter van “groot schip” van de site. De vormelijke densiteit wordt verlicht dankzij terrassen en gemeenschappelijke salons open op de stad om de andere verdieping.
Een programmatorische mix die streeft naar sociale uitwisseling
Op grond van het Masterplan waarmee het project startte, beoogt het project een programmatorische mix. Het gemeentelijke opleidingscentrum, een OCMW cel, het sociale restaurant Groot Eiland en een hammam in de cascoruimtes van de Mouterij zijn vectoren om het project te integreren in het hart van zijn wijk.
De terrassen van de schachten en de vertikale relaties die hiermee gepaard gaan bevorderen ontmoetingen tussen de toekomstige gebruikers.
Dit project voorziet 29 kamers, een restaurant met panoramisch terras, een seminairiezaal en 1000m2 opleidingslokalen. De Lokale Missie van Sint-Jans-Molenbeek zal er opleidingen in het hotelwezen organiseren (kamer –en onthaalpersoneel), in toerisme en evenementen. Het gecreëerde hotel zal een praktisch middel zijn waarin de diensten deels worden verzorgd door stagiaires in opleiding.
Ecoconstructie : een zeer lage-energie renovatie en een passieve nieuwbouw
Als laureaat van de prijs Voorbeeldgebouwen 2011, moedigt het project Belle-Vue het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen aan, respecteert eveneens de passief –en lage energienormen en sorteert selectief werfaval. Het herbruik van materialen zoals gevel –en vloerstenen, dorpels in blauwe hardsteen, technische uitrustingen en timmerhout maakten deel uit van een pilootproject van de vzw “Ressources”
De mouterij – Zeer lage energie renovatie
Om de industriële identiteit van de plek te behouden werd er langs de binnenkant van het gebouw geïsoleerd. De componenten van deze isolerende kroon werden in nauwe samenwerking met het studiebureau vastgelegd en de dampdoorlaatbaarheid door het programma Glaser werd geverifieerd. Een ademende hydrofuge beschermt de bakstenen gevel.
Het hotel – Passieve nieuwbouw
Het hotel vestigt zich op een moeilijk driehoekig perceel waar zich vroeger de stallen bevonden. De gevels oriënteren zich over 360° op Brussel en bieden spectaculaire zichten.
Zijn moduleerbare structuur van balken en kolommen maakt het mogelijk om in de toekomst eventueel andere functies te voorzien zoals woningen en verzekert de duurzaamheid van het gebouw.
De gevel is opgebouwd uit geïsoleerde cassettes die een continue isolerende buitenschil garanderen, terwijl de gekleurde insnijdingen het volume sculpteren en de terrassen beschermen. De vensters in het nieuwe gebouw zijn eveneens gekalibreerd om panoramische of precieze zichten naar Brussel of de wijk te garanderen.